Banners

Veelal worden banners gebruikt om een externe partij op de website reclame te laten maken. Dit gaat dan meestal in de vorm van een klikbare afbeelding die een product of dienst van de externe partij uitbeeld. na klikken wordt de website van de externe partij (in een popup) geopend. Op deze manier kan op een deel van de website reclame gemaakt worden in ruil voor geld of andere services. Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat banners worden gebruikt om niet naar een externe site te gaan, maar om naar een intern onderdeel van de huidige site te gaan.

Voor Sharepoint 2007 heeft Productif een aantal componenten ontwikkeld die het beheren en tonen van banners heel eenvoudig maakt.

Een centrale banner lijst voor alle banners

Voor banners is een Sharepoint afbeeldingen bibliotheek opgenomen in de redactie omgeving. Binnen deze afbeeldingen bibliotheek zijn extra velden opgenomen om aan te geven of de banner klikbaar is, om te kunnen bepalen naar welke site/pagina er gegaan moet worden als op de banner wordt geklikt, om aan te geven of deze site/pagina in een nieuw browser venster (popup) moet worden geopend. Daarnaast kan worden aangegeven welke positie de banner moet innemen (dit als er meerdere banners naast of onderelkaar getoond moeten worden). Tot slot is het ook mogelijk om aan te geven dat een banner (tijdelijk) niet actief is.

 

Slideshow, vaste banners of roulerende banners?

Nadat de banners zijn toegevoegd aan de centrale banner lijst en zijn voorzien van de juiste metadata, moet worden bepaald waar en hoe de banners zullen worden getoond op de website. Omdat het tonen van de banners wordt gedaan middels webparts is het mogelijk om de banners op elke willekeurige pagina te plaatsen.

Hoe de banners worden getoond, zegt iets over het gedrag. Bij een slideshow zal op de pagina verschillende banners stuk voor stuk worden getoond. Na een aantal seconden zal de banner worden vervangen door de volgende banner. Bij een vaste banner, zal altijd dezelfde banner(s) worden getoond op de pagina. Met een roulerende banner zal een banner random gekozen worden uit een van te voren bepaalde selectie.